Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Comuna Itesti

Asezare geografica

    Comuna Itesti, in componenta careia intra satele Itesti, Dumbrava, Ciumasi si Fagetel este asezata in partea de nord a orasului Bacau, intre raurile Siret si Bistrita, la altitudinea de 150 m intre meridianele 26º55’ si 27º longitudine estica si paralelele de 46º35’ si 46º30’ latitudine nordica, avand o suprafata aproximativa de 3620 ha.
    In cadrul judetului ea este amplasata aproximativ in partea de nord-est. Legatura cea mai importanta cu restul teritoriului judetului se afla in partea de est, respectiv DN 2 – in partea de vest neexistand iesire din cauza zonei lacului de acumulare a raului Bistrita.
    Din analiza planului de Amenajare a Teritoriului National – Sectiunea I – Cai de comunicatie rezulta ca pe teritoriul comunei Itesti va trece autostrada care va face legatura dintre Bucuresti si nordul Moldovei. Autostrada va urma in general traseul lui DN2 (E85) care trece prin partea de est a comunei Itesti.

Sate componente

    In componenta intravilanului existent intra toate trupurile aflate pe teritoriul administrativ al comunei. Suprafata actuala a teritoriului intravilan se prezinta astfel:
1.- Itesti: 265 ha
2.- Dumbrava: 149 ha
3.- Ciumasi: 73 ha          
4.- Fagetel: 26 ha
(total intravilan: 513 ha)

Economie 

    Asezarea geografica si relieful comunei  noastre confera o priveliste deosebita si constituie o zona favorabila pentru productia de cereale, legume, fructe, dar si un sector zootehnic de crestere a animalelor si pasarilor.
    Pe teritoriul comunei Itesti se deruleaza activitati economice dintre cele mai variate, functionand 3 societati pe actiuni, 12 societati cu raspundere limitata, 4 persoane fizice autorizate, 3 asociatii familiale, obiectele principale de activitate ale acestor agenti economici fiind: comertul, servicii, transport, alte activitati agricole.
    Cei peste 1421 de locuitori (numarul real al locuitorilor comunei este cu cel putin 30% mai mare, avand domiciliul legal pe raza altor localitati)  ai comunei au preocupari diferite, de la taran agricultor, pana la profesori, ingineri, specialisti in chimie.

Caracteristicile reliefului

Relieful acestei comune este alcatuit din ses si zona colinara, in care predomina terenul arabil, favorabil agriculturii si plantatiilor de pomi fructiferi. In partea de est a comunei se afla linia ferata Bacau-Roman si soseaua nationala D.N.2 (E85) astfel beneficiind de statie C.F.R. si statii de transport rutier.
Formele de relief distincte sunt Lunca Bistritei, terasele acesteia. Declivitatea terenului este redusa.
Teritoriul comunei se invecineaza in partea de nord cu comuna Beresti-Bistrita, la sud: municipiul Bacau, est: comuna Saucesti, la vest: comuna Hemeius si comuna Garleni, comuna este strabatuta de drumul european E-85 (drumul national D.N.2) precum si de drumurile comunale D.C.5 si D.C.6.

Reteaua hidrografica

Apa de suprafata. Teritoriul comunei Itesti face parte din bazinul hidrografic al Bistritei.
Apa de adancime. Adancimea panzei freatice pe platouri se afla sub 60 m. In vai, apa freatica se afla la 24-25m
In general calitatea apei este buna, avand un procent corespunzator de saruri si un grad ridicat de potabilitate.

Clima

Climatul comunei este un climat temperat continental, caracteristic zonei de silvo-stepa, cu ierni aspre si veri calduroase. Temperatura medie anuala pe teritoriul comunei este de 12°.
Regimul pluviometric este caracterizat prin ploi suficiente la inceputul verii si insuficiente vara si toamna. Deficitul de umiditate manifestat frecvent in lunile iulie, august si septembrie este daunator culturii de porumb. Vanturile de nord si nord-vest aduc iarna zapada si geruri.

Prezentare istorica

Localitatea Itesti este atestata documentar la 19 aprilie 1599, avand in componenta aceleasi sate. Denumirea localitatii provine de la boierul Itesteanu.